Skip to content

Boeing ulaže stotine milijuna u leteće taksije

Boeing će uložiti 450 milijuna dolara u tvrtku Wisk kako bi podržao razvoj budućih letećih taksija bez posade.

Kalifornijska tvrtka Wisk, u vlasništvu Boeinga i Kitty Hawka, zračne tvrtke koju je pokrenuo suosnivač Googlea Larry Page, jedna je od nekoliko desetaka koje razvijaju električne automobile s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (eVTOL).

Od ostalih tvrtki razlikuje se po tome što je fokusiran na autonomni let, odnosno leteće vozilo bez vozača ili pilota, prenosi Reuters.

Naš je stav da je to velika strateška prednost Wiska, prijelaz na autonomno avionsko vozilo – izjavio je Mark Allen, glavni direktor Boeingove strategije.

Odluka da se preskoči generacija letećih automobila s pilotskim pogonom koju su razvili nezavisni startupi i neke zrakoplovne grupe znači da će Wiskove bespilotne letjelice biti lansirane kasnije, nakon 2024., što je većina konkurenata postavila kao ciljni datum, prenosi BizLife.

Boeing je odbio precizirati rok za lansiranje svog putničkog vozila šeste generacije.

Neki izvori iz te industrije otkrivaju da je u središtu pozornosti ideja o njenom certificiranju koje počinje oko 2028. godine.

Boeing tvrdi da će to biti prvo autonomno zračno vozilo za prijevoz putnika koje će biti certificirano u Sjedinjenim Državama.

Izvor: biznisinfo.ba