Skip to content

Euro najslabiji prema dolaru u posljednjih 20 mjeseci

Tečaj dolara u petak je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt očekivanjima rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, bio u plusu 0,13 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, dosegnuvši 97,382 boda. Premašio je tako razinu od 97 bodova po prvi put od srpnja 2020. godine.

Tečaj eura pritom nije bilježio veće promjene u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije te se njime trgovalo po 1,1134 dolara, nedaleko najniže razine u 20 mjeseci, na koju se spustio u trgovanju u četvrtak.

Dolar je prema euru od početka tjedna ojačao oko 1,7 posto. Prošloga tjedna, bogatog događanjima na globalnim tržištima, u fokusu je bila redovna sjednica američkog Feda zbog novih smjernica u vezi zaoštravanja monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Očekivanja moguće bržeg ili većeg podizanja kamatnih stopa pružila su podršku dolaru, koji je tako na putu najvećeg tjednog dobitka prema košarici valuta u proteklih sedam mjeseci.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je u srijedu novinarima nakon dvodnevne sjednice da “gospodarstvu više nije potrebna održiva visoka razina potpore monetarne politike” te da će “uskoro biti primjereno podići” kamatne stope.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice porasli su na 1,82 posto, no zadržali su se ispod najviših razina u dvije godine od gotovo 1,9 posto, koje su nakratko dosegnuli u ponedjeljak.

Prinosi na 2-godišnje obveznice, koji su osjetljiviji na rast kamatnih stopa, dosegnuli su 1,19 posto.

Izvor: poslovni.hr