Skip to content

Nakon višegodišnje agonije, tvornica “Lasta” ponovo otvorena

Nakon višegodišnje agonije, prekida proizvodnje, stečaja – tvornica “Lasta” u Čapljini, zahvaljujući bh. poduzetniku i njezinom novom vlasniku Petru Ćorluki, koji je kupio ovu tvornicu dok je bila u stečaju.
Proizvodnja za tržište je već krenula, a prvi keksi nove čapljinske “Laste” na policama trgovina trebali bi se naći u rano proljeće.

Bosa Šutalo je trideset godina radila u Lasti – tvornici keksa i vafla koja je prije rata zapošljavala oko 1000 radnika. Radila je i tijekom rata, ali je posljednjih godina proizvodnja zaustavljena, radnici su poslani kućama, a tvornica je otišla u stečaj, javlja N1.

Bosa je cijelo to vrijeme bila bez posla, pa je povratak u staru tvornicu u novom ruhu za nju bio vrlo emotivan i značajan.

Jako je lijep osjećaj. Radila sam u tvornici prije i poslije rata gdje je tehnologija bila drugačija, pomalo zastarjela. Sada je sve novo, naprednije, modernije i puno je ljepše raditi. Posebno sam sretna što je opet krenulo i što će se sve više razvijati – izjavila je Šutalo.

Stara kvaliteta, nova tehnologija
Uz stare, primljeni su i novi radnici. Njih 25 trenutno radi u proizvodnji, a Lastini proizvodi dobro su poznati na proizvodnim trakama. Čajni kolutići i poznata Lastina štrudla među prvima će se naći na tržištu, ali uz male promjene u pogledu poboljšanja sirovina i pakiranja.

Osim proizvoda, došlo je i do promjene tehnologije. Stare strojeve zamijenili su novi – moderniji i kvalitetniji.

Svi stari strojevi su izbačeni, a uvedene su i nove tehnologije, odnosno novi strojevi. Riječ je o strojevima poznatih dobavljača opreme za ovu vrstu proizvodnje – rekla je Marija Tolić, voditeljica projekta montaže strojeva u Lasti.

Sve se radi pažljivo i planirano. Probna proizvodnja je uspješno završena, a trenutno se radi na proizvodnji dovoljne količine keksa koji će se plasirati na tržište.

Kao i svake godine kada laste dođu u proljeće, i ova lasta će doći na proljeće, tako da na proljeće potrošače na policama očekuju Lastini proizvodi – rekla je Ivana Brdar, tehnolog u razvoju Laste.

U skladu s trendovima
Konkurentnost kvalitetom, dizajnom i cijenom, držanjem visokih kriterija vodilja je novog vlasnika Laste Petra Ćorluke, uspješnog gospodarstvenika koji je oživio stare pogone nekadašnjeg diva i podigao ih na noge. Tvrdi da je u opremu i infrastrukturu uloženo oko 30 milijuna KM.

Ako se držite visokih kriterija, onda uspjeh ne može izostati takvom pristupu. Mislim da smo unaprijedili recepturu, imamo bolju kvalitetu sirovina, ambalaže i sve je u skladu s trendovima na svjetskom tržištu, kako to rade najbolji svjetski proizvođači, mislim da to radimo trenutno i mi – izjavio je Petar Ćorluka, vlasnik Laste.

I tu ne planiraju stati. Inovacije, novi proizvodi, zapošljavanje većeg broja ljudi, uvođenje druge i treće smjene, izvoz Lastinih proizvoda na velika europska tržišta – sve to čeka ovu tvornicu koja polako poprima novi izgled i čiji će proizvodi zasigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu.

Izvor: poslovnenovine.ba